Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο Skitsofrenis Κάπου εδώ...


Γεννημενος το 1984, μεγαλωμένος σε ενα μικρό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης. Αυτοδίδακτος στην ζωγραφική και την μουσική. Επάγγελμα: αγρότης (ελαιόλαδο)


 


1. Πως ήρθε το graffiti στην ζωή σου; Ήσουν από τα παιδιά που δεν σταματούσαν να ζωγραφίζουν ή μεγαλώνοντας σου προέκυψε αυτή η ενασχόληση; 

 Ήμουν από τα παιδιά που ζωγράφιζαν ασταμάτητα, από πολύ μικρός μέχρι τα τελευταία χρόνια του λυκείου ασχολιόμουν πολλές ώρες την ημέρα. Το graffiti προέκυψε τυχαία το 2008 όταν μου ζητήθηκε περάσω κάποια περιβαλλοντολογικά μηνύματα σε ένα τοίχο στο δρόμο Καλαμάτας Σπάρτης .

2. Θεωρείς ότι το graffiti μπορεί να υπάρξει μέσα από νόμιμες διαδικασίες (δημοτικές άδειες, εκθέσεις) ή μαζί με την «παρανομία» του χάνει και μέρος της δύναμής του;

Καταρχήν το graffiti οφείλει να ξεκινά παράνομο και όσο μπορεί να παραμένει έτσι γιατί κουβαλά μέσα του το απρόοπτο ,το μη ελεγχόμενο. Να μπορείς να βλέπεις τι περνά μια χώρα, μια κοινωνία με ένα απλό κοίταγμα στον τοίχο, ωμά χωρίς φίλτρο ,χωρίς να βλέπεις ένα δελτίο ειδήσεων ή μια διαφήμιση. Μπορεί να υπάρξει και μέσα από νόμιμες διαδικασίες καθαρά σαν εικαστική έκφραση, άλλωστε δεν απασχολούν τον καθέναν μας τα ίδια ούτε θα γράφαμε τα ίδια ακριβώς σε ένα τοίχο. Κάποιοι χρειάζονται χρόνο και το φώς της ημέρας για να ολοκληρωθεί το μήνυμα τους και αυτό απαιτεί άδεια αναγκαστικά.

3. Τι είναι αυτό που τρομάζει τις κυβερνήσεις και την συντηρητική κοινωνία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τους καλλιτέχνες του δρόμου σαν κοινούς εγκληματίες;

Νομίζω το ότι έχει συνδεθεί αυτή η τέχνη με τον βανδαλισμό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεταστροφή στην γνώμη των περισσότερων καθώς βλέπουν ότι "τα παιδιά με τα σπρέι" έχουν καλύτερο γούστο τελικά από τις προκάτ διαφημίσεις των πολυεθνικών που μας επιβάλλονται θέλουμε δεν θέλουμε.

4. Αν είχες την δυνατότητα, σε ποιο κτίριο στον κόσμο θα ήθελες να επέμβεις εικαστικά και τι θα επέλεγες να κάνεις;

Τώρα πια δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο, απλά να μου κάνει κλικ.

5. Ποια θα ήθελες να είναι η αντίδραση κάποιου που βλέπει στον δρόμο ένα έργο σου;

Καταρχάς να δείχνει ότι το κατανοεί και μετά όποια θέλει, εξάλλου ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά.

6. Μπορεί μια ζωγραφιά σε έναν τοίχο να ομορφύνει μια περιοχή;

Πίστεψε με μπορεί και το έχω βιώσει άπειρες φορές.

7. Τι απαντάς σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι «τα graffiti είναι στοιχεία παρακμής μιας πόλης»;

Θα τον έστελνα να θαυμάσει τα σκαλίσματα και τις παραστάσεις στους τοίχους της αρχαίας Αιγύπτου, τις τοιχογραφίες των μεγάλων ζωγράφων της αναγέννησης κοκ.

8. Ποιό είναι το πιο όμορφο και ποιο το πιο σκληρό σχόλιο που έχεις ακούσει για κάποιο έργο σου;

Το πιο όμορφο ήταν από ένα παππού αρκετά ηλικιωμένο που με ρώτησε τι είναι ευτυχία και όταν του απάντησα με μια κλισέ φράση τότε μου είπε ότι η ευτυχία είναι να μπορεί να βλέπει για χρόνια πολλά αυτά που φτιάχνω στους τοίχους. Το πιο άσχημο είναι κάθε φορά (γιατί συμβαίνει συχνά) που μου ζητά κάποιος να σταματήσω να μουτζουρώνω με βλακείες τους τοίχους.

9. Τι είναι αυτό που νοιώθεις ότι πολεμάς με τα έργα σου και τι είναι αυτό που έχεις πάντα σαν σύμμαχο;

Τον γενικό αφορισμό ,την προβατοποίηση, το άσπρο-μαύρο ,την μιζέρια, την τζάμπα μαγκιά και την στημένη επικινδυνότητα. Σαν σύμμαχο έχω πάντα μια βαθειά ανάσα και την ανάγκη να βγάζω όσο πιο πολύ αλήθεια μπορώ και αντέχω.

10. Εκτός από την ζωγραφική έχεις στο παρελθόν δημιουργήσει και μουσικά κομμάτια με το συγκρότημα Silencio, καθώς επίσης και έναν προσωπικό δίσκο. Πώς βλέπεις τις εξελίξεις στον χώρο του low bap και του hip hop που ακολούθησαν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα;

Νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, αυτοί που έκαναν πρώτοι χιπ χοπ μουσική στην Ελλάδα έχουν τον πρώτο λόγο και αν τώρα πια μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα με περισσότερη σιγουριά χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος τότε είναι καλό για όλους και για εμάς σαν ακροατές και για αυτούς σαν δημιουργούς. Ίσως από εδώ και πέρα να γίνει μια νέα αρχή και οι τότε πρώτοι ώριμοι πια και δασκαλεμένοι από την ζωή να μας χαρίσουν πραγματικά διαμάντια.

11. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Skitsofrenis;

Δεν κάνω μακρόπνοα σχέδια γιατί ο Θεός γελάει. Απλά κοιτώ την επόμενη μέρα με ανυπομονησία.


Facebook - Skitsofrenis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου