Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τελικά, σε προσβάλουν οι διαφημίσεις;




«Υπάρχουν άνθρωποι που σε υβρίζουν καθημερινά. Εισβάλλουν στη ζωή σου, σε προσβάλλουν και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Σε κοιτάζουν χλευαστικά από ψηλά κτίρια και σε κάνουν να νιώθεις μηδαμινός. Κάνουν απρεπή σχόλια από λεωφορεία, υπονοώντας ότι δεν είσαι αρκετά σέξι και ότι το πραγματικό γλέντι γίνεται αλλού. Εμφανίζονται στην τηλεόραση και κάνουν την κοπέλα σου να νιώθει λειψή. Έχουν πρόσβαση στην πιο εξεζητημένη τεχνολογία που έχει γνωρίσει ο πλανήτης και σε απειλούν με τη χρήση της. Λέγονται διαφημίσεις και σε κοροϊδεύουν απροκάλυπτα.»

Είσαι στην αποβάθρα του μετρό και περιμένεις βιαστικός τον συρμό. Κοιτάς βιαστικά το ρολόι σου. Είναι τέλη Μαΐου και η γραβάτα σου σε σφίγγει και σε κάνει να ιδρώνεις.  Σε λιγότερο από ένα λεπτό ο συρμός καταφτάνει.  Πάνω στο μετρό βλέπεις μια νέα διαφήμιση, μια παρέα νέων απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην θάλασσα. Είναι καλογυμνασμένοι και χαρούμενοι. Όχι σαν εσένα. Το σλόγκαν σου μιλάει.  «Οι διακοπές σου είναι μόνο ένα ΣΚΡΑΤΣ μακριά.»  Αν δεν τζογάρεις λοιπόν, δεν προβλέπονται διακοπές ούτε φέτος.
Μπαίνοντας στο μετρό ένα ψεύτικο  ζωγραφισμένο νερό σου «βρέχει» τα καλογυαλισμένα παπούτσια. Τα σλόγκαν είναι παντού και σου λένε να ποντάρεις και εσύ. Μπορεί να είσαι ο τυχερός που θα πάει διακοπές φέτος. Μπορεί να γίνεις κ εσύ σαν αυτά τα νέα όμορφα και χαρούμενα παιδιά που βλέπεις στην διαφήμιση απέναντί σου. Ακόμα και πριν κατέβεις στην στάση σου, μια γυναικεία φωνή θα σου θυμίσει ότι εκεί κοντά υπάρχει κάποιο πρακτορείο. Ίσως περάσεις για να κυνηγήσεις κ εσύ το όνειρό. Θα βγεις από το μετρό, θα περιμένεις τον ηλεκτρικό και όταν ο συρμός έρθει, θα κοιτάξεις το βαγόνι και θα βρίσεις από μέσα σου τα «κωλόπαιδα» που έχουν ζωγραφίσει εκεί..

«Δεν χρωστάς τίποτε στις εταιρείες. Πολύ περισσότερο, δεν χρωστάς να είσαι ευγενικός μαζί τους. Έχουν αναδιατάξει τον κόσμο, έτσι ώστε κάθε στιγμή να εμφανίζονται μπροστά σου. Ποτέ δεν σου ζήτησαν την άδεια, οπότε μην αρχίζεις να ζητάς εσύ τη δική τους.»


Υ.Γ. Το κείμεο στις παρενθέσεις ανήκει στον banksy.

Y.Γ 2. Το κυρίως κείμενο αναφέρεται στην μετατροπή του μετρό σε πεδίο διαφήμισης νέου παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου